fredag, februari 19, 2010

The Kindly Ones av Jonathan Littell

Ta en man. Sätt på honom en SS-uniform. Lägg till atribut: Homosexuell och anti-judisk så det förslår. Krydda sen med blod, incest, krig, matrecid, krig, de skyldigas skuld, och de dödas dom.

Littel lyckas väl med denna väv. SS-mannen, Dr. Aue, som läsare får följa genom 974 sidor, rapporterar noggrant och kyligt de övergrepp han deltar i, inklusive mordet på hans mor och styvfar. Det är onekligen lite svårt att sympatisera det minsta med honom, men följer honom gör man ändå. Han arbetar inom andan i lagen: det är Hitler som är lagen och han är en del av ett Volk som bara har att genomföra, även om det innebär mord.

Littell lyckas på ett suveränt sätt återskapa den blanding av värsta tristess och hemskaste spänning som utgör alla krig, genom en störtflod av detaljerade uppgifter från Vitryssland, via Stalingrad till Berlin målas den förföriska och fruktansvärda skönheten som endast en total förstörelse kan utgöra för vårt psyke.
Givet att denna roman inte passar alla, men Littell har ställt några frågor som de som tar sig genom boken kommer grubbla på för en tid framöver. Romanens moraliska ramar passar mer för Agamemnon och Paris än domstolarna i Nürnberg, och frågan hur vi ska tillämpa lagen som begrepp i den komplexite våra moderna tidsålder bjuder på låter Littell oss svara på själva.

Så; köp å läs. Eller låna mitt exemplar. . .