onsdag, maj 18, 2011

Bomba fritt är stort, bomba rätt är större

Och så svänger Socialdemokraterna gällanden Libyen insatsen. Demokrati ska inte införas med hjälp av nya fina plan utan med hjälp av marina insatser. Troligen är flottans glada gossar apsura över att de inte fått leka mandomlige morske män i något krig ännu och i en försök att ragga väljare vill Juholt nu att flottister från Berga ska bärga partiets fallande opinionssiffror. Tragiskt. För att socialdemokratin fortsätter att selektera ut Libyen som ett ondskansfäste nummer ett och det främsta landet där R2P-principen måste implementeras är bara tröttsamt.

Ställer nu frågan till mina läsare, handen på hjärtat, har ni hört talas om; Laayoune? Huvudstaden i Västsahara, tidigare Spanska Sahara territorium som olagligen annekterades av Marocko 1975. Västsaharier satte i november förra året upp ett läger i centrala Laayoune där de protesterade mot sina levnadsvillkor. Lägret skövlades, förstördes och de protesterande människorna splittrades av den marockanska armén. Enligt Polisario; rörelsen för västsahariska självbestämmande om ni missat det, dödades 36 civila och hundratals sårade.

FN kunde inte kontrollera något. . .eftersom deras impotenta platskontor; MINURSO, saknar mandat att utreda brott mot mänskliga rättigheter i det omstridda territoriet! I varje enskilt fall de har bett snällt om lov har det nekats tillträde till lägret av Rabat. MINURSO inrättades 1991 för att övervaka en då framförhandlad vapenvila och organisera en folkomröstning bland Västsaharas invånare som skulle avgöra territoriets slutliga status. Vapenvilan har hållit. . .mer eller mindre. Folkomröstningen däremot väntar vi fortfarande på.

Varför händer det då inget? Varför inga bomber över Rabat? Well. . .guess what. . .Frankrike, denna diktatorernas ryggdunkande vänligaste vän i viken, håller om Marocko, och motsätter sig en lösning som inrymmer självständighet. Detta beror delvis på historiska band som Marocko har till sina tidigare koloniala mästare. Men som alltid är den främsta anledningen det ekonomiska intresse Fransmännen delar med Rabat i plundringen Västsaharas rika resurser; fosfater, fiske och nu även olje- och gasfyndigheter, samt inte minst för att hålla det, med franska ögon sett, onda Algeriet, i schack.

Genom Frankrike har Marocko haft ett USA-Israelliknande veto i säkerhetsrådet. Och liksom Israel i Palestina har Marocko kunnat använda den franska blockering för att översvämma landet med runt 250.000 marockanska bosättare. . .på ett område där det bor cirka 150.000 infödda västsaharier. 100.000 eller fler lever i exil, många i läger i just Algeriet.

Så i ljuset av detta moraliska status quo väcks säkerhetsrådets och socialdemokraternas aktivism för demokrati i regionen. Så vi bombar loss i Libyen för att världssamfundet ska: fulfill the legitimate demands of the population samt enabel immediate access to human rights monitors. Nämnde jag att Frankrike var en av de mest påträngande förkämparna för resolutionen om att agera mot Gaddafi?

Är det nu bara jag som undrar hur vi kan bombardera Libyen i de mänskliga rättigheternas namn men inte utöva några som helst påtryckningar för att de ska implementeras i Västsahara? Extra penibelt är att mandatet för MINURSO förnyades så sent som i april, efter beslutet om Libyen. Det inkluderade inte en klausul där FN-övervakare ska få rätt att granska hur de mänskliga rättigheterna efterföljs inne på Västsahariskt territorium. Uppdraget ska enbart hålla sig till att betona vikten av att förbättra situationen för mänskliga rättigheter i Västsahara. Bra där.