söndag, juni 12, 2011

Back home


Varför älskar jag London egentligen? Varför har jag den staden som ett alternativ till Stockholm? Arkitekturen, museum, de oändliga gatorna med sina dolda skatter, alla rödhåriga kvinnor? Nja. . .inte enbart. . .enkelt uttryckt så älskar jag det eftersom London verkligen är den coolaste staden på jorden. Huvudstad i världen.

New York, Paris, har blivit en miniweekend destination, en lekplats för vuxna som har samma turistmeny att leva upp till; en promenad runt Central Park, en shoppingtur på 5:ave, underhållande, om än inte fnyskapande show på Broadway samt en mycket stor biff. Dito Paris men byt Central Park mot Luxemburg trädgården och 5:ave mot 4:e endorsimentet. Världen älskar en långhelg i New York eller Paris, men i dessa dagar, men världen vill bo i ett hem i London. New York och Paris har nostalgin, London framtiden. New York definierar det metropolitiska, London den kosmopolitiska.

London, å andra sidan, är passblindt. London är de facto huvudstad i den kontinentala europaekonomin. Så är det internationella kräver att den behandlar sina besökare som medborgare i staden London. I staden får du fem kontinenter. Dufår mat och människor från alla hörn, du får portugeser, pakistanier, polacker, ryssar (i stora mängder), amerikaner, libaneser, japaner och allt emellan. Londons 300 språk är den härligaste musiken som finns!