onsdag, juli 13, 2011

Krigskostnaden skenar

Ahmed Wali Karzai, skurkbror till presidenten och den mäktigaste afghanen i södra delen av landet har mördats av sin livvakt. Talibanerna har tagit på sig ansvaret. Dessa talibaner som aldrig tycks besegras fortsätter sända ut sin mordiska signal bland afghanerna att de fortfarande kan slå till var som helst, när som helst.

Talibanerna älskar spektakulära och uppmärksammade attacker och enligt statistiken så sårades och dödades 56 procent fler amerikanska soldater under de nio månaderna fram till maj i år, jämfört med en samma period året tidigare. Talibanerna är som en vätska i ett kommunicerande kärl, ut ur en dal in i nästa, ner från ett berg, upp i nästa. Bergen och dalarna kan dessutom gärna ligga i både Afghanistan och Pakistan; Pakistan, talibanernas eget Holiday Inn, deras home away from home.

Visst. . .NATO och co. hävdar att de har dödat många mellantuffa talibankommendanter och det är förmodligen sant, men de ersätts ju direkt av de dödades hämndlystna kusiner, söner, fäder och bröder som då är noll till mindre hågade att stödja lokala och nationella fredsavtal.

Problemen som den afghanska regeringen och dess NATO-allierade står inför 2011 förblir desamma som 2001. Den afghanska staten är svag och betraktas som en samling pengapilska roffare av stora delar av befolkningen. Talibanerna är som alltid semi-populära skäggmurvlar, men den totala alienationen många afghaner känner i förhållande till sin valda regering i Kabul ger fundamentalisterna politisk och militär slagkraft.

Påståenden om sociala och ekonomiska framsteg som oftast kommuniceras från NATO är dessutom ofta missvisande. Trots att Väst spenderar 10 miljarder dollar i månaden på krig och katastrofer i landet, så försöker miljontals afghaner överleva på blott 2 dollar per dag.

Ahmed Wali Karzai var alltså en knarkkung och en skurk. Men han var NATO:s skurk och utan honom kommer reträtten från Kandahar försenas, försvåras och försummas. Talibanerna har vunnit ännu en strategisk seger och NATO blundrar vidare i imperiernas kyrkogård. Fem svenskar soldater har redan dött förgäves, ta hem deras kollegor innan siffran fördubblas.