söndag, november 27, 2011

Från Durban till Potsdam


Sydafrika har stålsatt sig för invasionen av de miljömärkta gräshopporna, hotellutbudet är noll och de massiva mötesmåltiderna på plats: FN-konferensen är open för business. Under två veckor ska 30 000 delegater, 2000 medierepresentanter och 1400 ficktjuvar rädda Durbans lokala ekonomi samt kanske i förlängningen världen.

Enbart hotellbranschen beräknas tydligen ta in 50 miljoner euro, det är nämligen så att över 160,000 sängar, ofta med tre gånger högre pris, är uppbokade. En stark kontingent av poliser och säkerhetsstyrkor finns på plats för att garantera tryggheten för högdjuren under konferensen samt tiden då besökare från mässhallarna, konferenscentret och de olika evenemangen pendlar fram och tillbaka mellan händelserna i staden.

Frågan är vad världens bästa forskare, miljöaktivister och NGO:s, som nu har en unik möjlighet att reflektera över mer än sina egen ekologiska fotavtryck, kommer gör det? Visst det finns gulliga initiativ inom ramen för att plantera träd och lite informationskampanjer för att skydda klimatet i Durban. Men nivån på representanterna som utses av regeringarna är ett tecken på att Durban blir till inget mer än ett uppsving för mikromiljön i själva staden. Precis som Köpenhamn, kommer Durban sannolikt inte att se någon seriös beslutsfattare från USA eller Ryssland eller Kina å plats. Med allt elände hemma, kommer även japanska och i vanliga fall miljömedvetna européer ha förlorat sin entusiasm för dyra åtgärder i syfte att minska utsläppen av växthusgaser. Adam Smith lärde jag mig på statsvetenskapen, sa att egenintresse motiverar individer att arbeta tillsammans för det större goda i samhället. På samma sätt kommer miljöarbete inte komma från medborgarnas godhet eller känsla för filantropi utan av egenintresse och nödvändighet.

Således kommer åtgärder mot klimatkatastrofer endast att ske när klimatförändringarna är uppenbara och i vissa fall katastrofala. Först när lidandet är stort nog och vi i Väst börjar dö eller påverkas ekonomiskt kommer länderna bli överens om att rätta till problemet. Men det mötet kommer till sin karaktär bli ett post-katastrofelt rekonstruktionsmöte av typen Potsdam. Hindsight vision vad gäller miljöarbete i världen är nämligen 10/10, och innan katastrofen slår till kan delegaterna lika så väl stanna hemma. . .för miljöns skull.