lördag, november 05, 2011

Krigshetstajm igen


Kärnvapen, kasta fram hotet om detta ondskans oråd och du har en effektiv debattdödare. Personligen tycker jag nog att vapnet är överreklamerat. Svårt att utveckla, kostsamt att behålla och tämligen värdelösa om du inte heter USA och har det massiva numerära nukleära övertaget. Kärnvapen har inte skonat Pakistan, Nordkorea, Sydafrika, eller Sovjetunionen från sig själva.

Emellertid är kärnvapen politiskt gångbart i kategorin politiskt panikskapande.
Nu ska Iran och dess ledare Hitler:fieras. Med bombglada Barak ska Belgrad, Bagdad och Benghazi upprepas. Självfallet finns just nu inga planer på att sätta in markattacker mot Iran, även om "ett litet antal specialstyrkor" kan krävas, på samma sätt som Irak, Libyen och Afghanistan krävde lite trupp. . .som ska slås för frihet, säkra världen och säkerställa trygghet mot terror. . .(ironi, lätt sådan.)

När ska någon påtala att ett krig mot Iran skulle vara en katastrof för oss alla? Minns någon överhuvudtaget länderna Afghanistan och Irak? Iran skulle dessutom inte vara lätt mål, som Libyen eller Irak. Minns ingen de redan tiotusentals döda, miljontals människor på flykt, samhällen i spillror, miljarder dollar av ödeläggelse, en frihetens supermakt i moralisk och ekonomisk bankrutt, en religion radikaliserad och inte ett steg närmare en säkrare värld.

Får jag föreslå ett alternativ till krig denna gång? Dränk Iran med bistånd, handelsavtal och studentutbyten! Please?