fredag, november 18, 2011

Nu behövs demokratistödet

Arabiska våren har övergått i höst. Frihet har fåtts och frågan nu är hur den förvaltas. Det är nu pengarna som tidigare pumpades in i de korrupta ledarnas fickor behövs för att bygga upp de demokratiska instutitionerna. I Libyen har vi redan sett hur katakombsmullorna börjar vifta med Koranen och sin AK-47:a i ansiktet på de som önskar nyttja sin nyvunna frihet.
Och i Egypten börjar salafisterna sticka upp och stoppa musikkonserter; män och kvinnor dansar ju ihop! Gud förbjude. Suck. Problemet är som alltid; frihet är ett tveeggat svärd. För samtidigt som salfisten Hazem Shoman skriker så protesterar studenten Aliaa Magda Elmahdy på sin blogg med hjälp av nakenkonst. Såleddes kan en skogstokig salafist verka i samma land som en ateist, feminist, vegetarisk, liberal kvinna. Finns emellertid ett stort problem, och det är den Egyptiska hädelselagen. Enligt artikel 98(f) kan kvinnan dömas till böter eller fängelse medan salafisten går fri.

Aliaa Magda Elmahdy
Förmågan att låta lagar som präglas av llite live and let live är något som behövs kämpas in i böckerna. Det behövs en generation eller två för att frihet ska cementeras. Egyptiens väg dit är minst sagt. . skakig. Det Muslimska Brödraskapet har som exempel ersatt valbilderna på sina kvinnliga kandidater med bilder på blommor; allt för att inte störra väljarnas känsla för demokratins väsen kan jag tro. Tyvärr är det nog så att de religiösa fanatikerna i regionen, vare de muslimer, kristna eller judar vare allt för många för att kvinnor som Aliaa ska våga bo kvar. . .