torsdag, december 01, 2011

Dum, Dumare, Dumbing

Beklagar uppehållet i skrivandet. Har stått på en läkarestämma och stämt av vad läkarna tycker vi gör rätt och fel i landstinget. Mest fel men i alla fall. . .det jag noterar sen sist är att ytterligare en groda har hoppat ur munnen på en av de republikanska presidentkandidaterna. Denna gång ansåg Bachmann attt USA:s ambassad i Theran skulle stängas. Den har som bekant varit stängd sen 1979. . .men men kunskap och bildning är inget som republikanerna värdesätter längre. Vilket oroar. Idioter blir inte smarta bara för att de får makt. Tvärtom.

Popcorn-faktorn hos republikanerna inför detta val är dessutom osedvanligt högt. Eller vad sägs om uttalanden som; Irak ska betala skadestånd till USA, Afrika är ett land,. Talibanerna styr Libyen,. Talibaner styr Iran, Gud straffar oss med jordbävningar, Företag är människor eller min favorit av Newt; I have two grandchildren – Maggie is 11, Robert is 9. I am convinced that if we do not decisively win the struggle over the nature of America, by the time they're my age they will be in a secular atheist country, potentially one dominated by radical Islamists and with no understanding of what it once meant to be an American.

Ateistiskt och islamistiskt. Just det. . .reality used to be a freind of his. Dessa människor slås om att få sätta sig som president i världens, ännu, mest inflytelserika land. Uppenbarligen så ljuger de friskt, de talar i tungor om tankar som var moderna för 2000 år sedan och de besitter uppenbarligen en politisk, ekonomisk, geografisk och historisk okunskap som får Bush att låta lärd likt en lektor.

Pladdrande plattityder i stället för politiska program bjuds väljarna på, frampressade i valmaskinen av korta okritiska propagandainslag. Jag skulle gärna minnas det USA som jag lärde mig älska under min tid i dess skolsystem och dess scoutkår. Det finns väl heller inte en snabb lösning på denna epidemi av arroganta anti-rationella och anti-intellektuella politiker. Särskilt inte eftersom de människor som exemplifierar problemet oftast är omedvetna om det. Och nu ska jag som bokmal gnälla lite. . .allmänhetens krympande uppmärksamhetsspann har minskat radikalt både i USA och annorstädes, en urholkning av allmänna kunskaper är den mest uppenbara effekten. Därmed när väljare utan djupare kunskaper om samhällsfrågor tvingas välja mellan motstridiga 40 sekundershistorier på TV, faller betraktaren bara tillbaka på egna föraningar, eller på vad han/hon trodde sig veta innan de började titta. Såleddes kan de nuvarande republikanska kandidaterna komma undan med mord. . .mentala sådana i alla fall.