onsdag, december 07, 2011

Krigshets igen

Jag brukar ju inte hålla med Annelie när hon uttalar sig om Mellanösternpolitik, så varför göra det nu när Iran också är med i bilden. Trogen sin FOX-news:iga analys så skriver Annelie mfl. i gårdagens Dagen om farligheten med Iran. Musiken hon spelar känns igen; Iran är angriparen, de moderna nazisterna, ett riktigt hänsynslöst hot mot världsfreden och Västs existens. Allt medan USA och Israel är detta monsterlands oskyldiga fredsälskande offer. Självklart. Irans mullor är ondskefulla kvinnohatande skäggmurvlar i stort behov av lite sex men jag kan trots dessa mörkermäns motbjudande brister bli något trött på att så fort en envåldsmakt ska bort så spelas Hitlerkortet.

Men hur ser världen ut från den Iranska horisonten? I söndags hävdade Iran att man skjutit ner en amerikansk drönare som flugit in på Iranskt territorium, och USA medger att de i förra veckan förlorade just en dylik drönare. Sammanträffande. Vi kommer säkert aldrig veta vad som hänt men oaktat alla detaljomständigheter är detta ur ett Iranskt perspektiv en tydlig krigsprovokation. Förställ er själva kära läsare de massiva repressalier som skulle utlösas om Iran började flyga in med drönare över amerikansk eller Israelisk mark, än mindre om de samtidigt började döda amerikanska forskare, lansera cyberattacker på USAs nukleära anläggningar eller låta sin flotta skjuta ner civila amerikanska passagerarplan. I ljuset av tidigare hot och attacker samt erfarenheten av hur USA behandlar länder utan kärnvapen jämfört med dem som har (Nordkorea/Irak) är det tyvärr mer än rationellt av Iran att vilja ha ett kärnvapen eller två. .

Vidare; är det verkligen så att ett kärnvapenbestyckat Iran hotar Israels existens? Kan ett förebyggande anfall vara motiverat? Enligt det israeliska militära- och säkerhetspolitiska ledarskapet, medför Iran inte ett existentiellt hot. Israels nyligen pensionerad Mossadchef, Meir Dagan, kallar planerarna på att anfalla Iran för; det dummaste han någonsin hört och säger vidare att en attack skulle innebära ett regionalt krig som verkligen skulle försätta Israel i ett livsfarligt läge.

Glöm heller inte att Israels tidigare stabschef, Gabe Ashkenazi, tidigare Shin Bet chefen Yuval Diskin samt ytterligare en före detta Mossadchef, Efraim Halevy alla hävdar att Iran inte utgör ett existentiellt hot mot Israel och att attackera eller klämma åt Iran hårdare kommer påverka regionen och Israel negativt i minst 100 år.

Det är egentligen rätt enkel matematik; om Iran mot förmodan skulle lobba iväg en, i framtiden surt förvärvad, kärnvapenmissil mot Israel så skulle Israel så fullständigt förånga Iran med sina uppskattningsvis 200 kärnstridsspetsar att landet skulle upphöra att finnas till. Avslutningsvis vill jag påminna om att Iran inte är ett Nordkorea, det befolkas inte och styrs inte av hjärntvättade galningar, alla insnöade på att begå kollektivt nationellt självmord. För om dess ledare verkligen nu är genetiska antisemiter är det svårt och förstå varför de inte har börjat med att förvisa Teherans judiska församling?

Krigshets bör partiet undvika och jag hoppas Annelie och Tuves vision inte blir officiell KD-politik.