söndag, december 04, 2011

Sarajevo, Danzig och ?


Oh what a lovely year 2012 kommer bli. Ryssland sänder militära observatörer till Kosovo för att skydda Serber samt säljer missilförsvar till Syrien. Erdogan vill ha flygförbudszon över Syrien. USA inleder krigshandlingar mot Iran, Pakistan stänger förnödenhetsvägen för NATO, Somalia attackerar Kenya och hörde jag någon viska 1914 eller 1939?

Kan tänka mig att det är tid för ett nytt storkrig. Ett nytt krig att riva isär alla samhälleliga system, riva ner sociala landvinningar, skapa nya miljömässiga och politiska katastrofer. Hökarna börjar redan värma upp med sitt krigsnekrofeliska rekviem. Livets okränkbarhet glöms och striderna kräver sina offer och sina hämndaktioner. Det kommer säkert heta att vapnen används till mänsklighetens försvar, och att det är mänskliga bomber som fälls över Pakistan och Syrien. Det har alltid fascinerat mig hur det går att sälja in organiserat mord som en meningsfull och politiskt humanitär sysselsättning. Sen har vi alla dessa plattityder om heder, plikt eller nationell sammanhållning som kommer fylla våra tidningar. Noterar hur det räckte med hur ett antal JAS-piloter flög in över Libyen och fotograferade för att både SvD och DN skulle gå i tokspinn samt hylla de flygburna gossarna i spaltmetrar av propaganda om det svenska spaningsstålets fördelar.

Tror helt enkelt inte att vi lärt oss undvika ett 2012:skt Sarajevo alt. Danzigkorridor, dvs. i kategorin; svepskäl till att starta världskrig fungerar mänskligheten perfekt. Troligen blir det någon obskyr plats i den Syriska öken som bär namnet på nästa krigskatastrof. Den som lever 2012 får se.