onsdag, januari 25, 2012

Godtyckets grund

Då har EU infört sanktioner mot Iran. För att Iran har gjort exakt vad kan jag undra? Det är ju inte första gången som hökhögern och krigskramarna har slagit larm om Irans kärnvapenprogram. Presenterade tidsaxlar för framväxten av en iransk bomb har figurerat i världspolitiken oavbrutet sedan den gamle mordiske shahens tid. Israels utrikesminister Shimon Peres sa redan 1992 att Iran skulle ha kärnstridsspetsar 1999, och sen har det bara fortsatt. Klart att Iran ser kärnvapen som en självuppfyllande profetia.

EU:s sanktioner blir än mer intressanta när det står klart att Iran inte gör något som bryter mot sin lagliga rätt att utveckla kärnteknik. Enligt Icke-spridningsavtalet är det inte olagligt för en medlemsstat att besitta kärnvapenkapacitet. Om en nation har en fullt utvecklad civil kärnkraft, som icke-spridningsfördraget uppmuntrar, är det inte i sig ett brott mot reglerna. Till exempel har Argentina, Brasilien och Japan också en möjlighet att utveckla bomben, och även de kan när som bryta sig ut ur Icke-spridningsavtalet och koka ihop en kärnladdning eller två inom ett par månader. Argentina och Brasilien tillåter heller inte en implementering av det fulla "tilläggsprotokoll" om IAEA: s inspektioner.

Mohamed El Baradei, som tillbringat mer än ett decennium som chef för IAEA, sa att han inte hade "sett tillstymmelsen till bevis" kring att Iran driver på för att få ihop bomben. Den senaste IAEA-rapporten om Irans kärnprogram stödjer också denna bedömning. Så, på vilken grund har vi nu infört sanktioner mot Iran? Godtycklighetens grund?