tisdag, januari 10, 2012

Iraks vapenlobby

Att upprepa misstag är en tävlingsgren många ställer upp i. USA har de senaste åren tenderat leda ligan. Just nu så laddar Farbror Sam upp med stora levereraser vapen till Irak. . .kanske inte den mest stabila köparen i regionen? But why break a losing concept? USA var ju trots allt på Saddam Husseins tid den mesta och bästa vapenhallicken i landets kriget mot Iran.

Saddam Hussein hade alltså en av världens största arméer. Dagens Irak står vapenlöst, nåja tunga vapen vapenlösa iaf. Vad gör då amerikanerna? Jo samma som sak de gjorde för 30 år sedan och utrustar Irak med stridsplan, stridshelikoptrar, stridsvagnar och lite blandat småstål som ska garanterna att Irak ska kunna stå emot Iran igen. Enda problemet är att Iran med Maliki i spetsen är enormt Iran-vänliga och i det närmaste förtrycker den sunnitiska politiska oppositionen. Minns gärna hur han nyss ville hugga tag i Iraks sunnimuslimska vice president, innan denne snabbt rymde till de kurdiska områdena.

Så risken är nog överhängande att de amerikanska vapnen används i ett inbördeskrig istället för mot någon extern fiende. Sen säljs säkert en del av vapnen till rebeller i Kurdistan och Syrien, lite hamnar hos terrorgrupper och så börjar vi om igen. The circle of death.