söndag, mars 25, 2012

Det verkliga hotet

Minns när ondskan var kommunismen. En enkel värld. Nu heter tydligen fienden islam eller islamistisk terrorism. När Sovjetunionen tröttnade slog igen och gick iväg för att ta en öl tillsammans med Nazi-tyskland, Kejsar-Japan och Fascist-Italien så var det som om vi alla behövde en ny världsbild där ondskan kunde finnas representerad. Vi hade ingen fiende och var tvungna att uppfinna en.
Så nu slåss vi mot ständigt nya väderkvarnar, vi hade Saddam Husseins massförstörelsevapen. Tyrannen som hittades i en liten jordhåla utmålades som det största hotet mot den civiliserade världen. Talibanerna, med sina medeltida idéer och medelgamla rostiga småvapen var även de slutet för oss i Väst och nu skiftar målet med vilda krigstal om Teherans mytiska kärnvapen, alla riktade mot Europa och USA.

Men det finns pengar att tjäna på gamla fiender. Noterar att det demokratiskt Irak har köpt 36 nya F-16 plan från sin välgörare USA till en kostnad på 6 miljarder dollar. Kan inte alls tänka mig att krigströtta människor istället för mer stål har en längtan efter lite lyx; så som rent vatten, elektricitet, skolor, sjukhus och framför allt, säkerhet. Och med det konstanta talet om Irans militära ambitioner är nervösa grannar säkert sporrade till att köpa mer och mer militärt skräp från oss. Se bar på samarbetet Saudi-Sverige, Sverige-Dubai.

Så vi lever i en värld med krigshybris och strävan efter mer handel, för det finns inget så gott som lite krig i fjärran länder för att driva på verksamheten och fylla vinstkistorna. De flesta förnuftiga människor vet att det inte är "islamistisk terrorism", men orättvisa politiska beslut, förtryck och krig som gav upphov till grupper likt al-Qaida och individer av typen Merah och att en fortsatt vandring längs den inslagna krigsvägen blir det verkliga hotet och hindret för världsfreden.