söndag, mars 04, 2012

Ishmael


Avslutat läsningen av Ishmael, en sokratisk skröna om en intelligent gorilla som försöker lära en människa hur det kom sig att vår art blev en förstörare av planeten. Trots ett antal håligheter i argumentationen, är historien väldeligen prima på att hjälpa den läsande människan att tänka om vad gäller positionen som världens herrar och härskare. Frågor ställs kring myterna vi levererat oss själva, om vår evolutionära process, Kains mord på den herdelevande Abel, förändrades vi från att vara en del av naturen till att vara eviga och förstörande manipulatorer av den världen? Och varför? Men mest avgörande är, kan vi ångra förstörelsen vi har vållat Tellus? Visst kan vi det, det är enkelt att avstå vår självpåtagna roll som Krösus klimatknektar mot naturkrafterna.

Vi människor har fått en gudalik roll över den "naturliga världen", tron har varit att vi kan kontrollera det till vår fördel, när sanningen är den att världen inte vår sak att kontrollera. Och våra försök att göra den till vår egen att leka med har gett de resultat vi ser idag: svält i tredje världens länder, klimatförändringar, utrotning av arter, smältande glaciärer, föroreningar, vattenproblem och så vidare.
Boken är en kritik av den mänskliga civilisationen men inte den mänskliga arten. Människor funnits i cirka tre miljoner år men blev globalt destruktiva först under se senaste 10,000 åren av vår livscykel. Boken ser ekologiska skador till följd av det moderna samhället, inte den mänskliga naturen. En slutsats som tacksamt nog ges läsaren är att lösningen på världens elände inte är en återgång till en miljöpartistisk existens som jägare och samlare. Det är omöjligt att lösa globala problem med stöd endast av de som är villiga att avveckla varje del av vårt samhälle och vår civilisation, oavsett hur fel den må ha hamnat. Vi kan med fördel förlita oss på tekniska framsteg för att lösa de viktigaste ekologiska problem vi står inför. Det viktiga är emellertid att vi också börjar se på oss själva utan de glasögon som vår jordbrukande bildning och moderna bildning har gett oss. Boken Ishmael lyfter bort denna lins och utsikten är häpnadsväckande. Bra läsning.