torsdag, mars 08, 2012

Protokollen från Exportkontrollrådets möten

ISP:s boss Andreas Ekman Duse har pratat mycket om ISP:s roll och ISP:s öppenhet igår. Det han talat mindre om är Exportkontrollrådets slutenhet. För att exemplifiera så bifogar jag de (o)hemliga delarna av rådens två senaste möten. Som synes, inte mycket att granska, annat än att Kristdemokraternas representant kom sent och deras lek och pang-resa går till Paris. Vill vi ha transperans för att på ett seriöst sätt kunna debattera svensk vapenexport behöver både ISP och EKR öppna upp sig.Och öppna upp sig behöver EKR och ISP och FOI verkligen göra. Hur tänker de när de med brått mod godkänner Grontmij AB att bistå med följande:
1) laboratoriebyggnad (ej kontrollerad)
2) byggnad for tillverkning av nitroglycerin och krutmassa (byggnad — ej kontrollerad) - anlaggning for tillverkning av nitroglycerin (ej kontrollerad) och krutmassa (under kontroll)
3) byggnad for raketmotor och RSV (riktad sprangverkan) inklusive testmetoder (ej kontrollerad)
4) byggnad for framstallning av krut (ej kontrollerad)- extruderprocess for framstallning av krut (under kontroll)
5) förradsbyggnad (ej kontrollerad)
6) byggnad for framstallning av RSV-stridsdelar (ej kontrollerad)- traning for framstallning av RSV-stridsdelar (stridsdel-booster-tandare) (under kontroll)
 7) byggnad for framstallning av blyazid och pentyl (ej kontrollerad) - metoder for pentyl- och blyazidframstallning (ej kontrollerad)
8) byggnad samt syraatervinningsprocess (ej kontrollerad)
9) byggnad for framstallning av HMX och RDX (under kontroll)
10) byggnad for REMO (renovering och modifiering) (ej kontrollerad)- REMO- process, inkl. ammo.sakerhet (under kontroll)
11) Byggnad f6r svarvning och isolering av raketmotorer (ej kontrollerad)- process for svarvning och isolering av raketmotorer (under kontroll)

Redan på punkt två borde någon sömnig luva bland politkerna vaknat; byggnad for tillverkning av nitroglycerin och krutmassa. Där kan vi snacka pang för pengarna. Krutmassa och nitroglycerin till terroristfinnansbankierna i kungadömet Saudi? Jag känner normalt mina Pappenheimare i EKR, men att de var så blåögda trodde jag inte.

För alla försvarspolitiker som läser detta ska jag bara lite snabbt dra lite anti-demokratiska principer Saudi följer. Enligt Le Monde Diplomatique har under det senaste året Saudi krossat demokratiska protester i Bahrain, avrättat 76 människor, inklusive en kvinna anklagas för häxeri. Hotade dessutom avrätta en bloggare som ägnat sig åt ett imaginärt samtal med profeten på Twitter, dömder tjuvar till amputation, avrättar friskt för våldtäkt, sodomi, äktenskapsbrott, homosexualitet, narkotikahandel och avfall från Mohammeds lära.
Dessutom begränsar Saudi kvinnors rättigheter, de får inte resa med bil och har nyligen bestämt att de inte får delta i de olympiska spelen. Allt detta medan vi i Väst har kastar oss över den iranska regimen för att peka på deras mordiska förtryck, samtidigt som vi  tittar åt andra håller när det gäller Saudiarabien

Avslutningsvis har Saudi agerat klart kontrarevolutionärt och fungerat som ett stort hinder för en verklig demokratisk övergång i efterdyningarna av den arabiska våren. Miljontals dollar från Saudiarabien har runnit in i Tunisien, Libyen och Egypten för att finansiera den extrema islamistiska Salafirörelsen och hjälpa den att sprida sin stränga tolkning av islam. Kungadömet avleder västerländska medier för och pekar istället på faran med den demokratiska förändringen i Syrien eller Irans imaginära hot. De internationella organ, som har uttryckt stöd för övergång till demokrati i Mellanöstern förblir fortfarande tysta inför förtrycket i Saudiarabien. Nu hakar svenska politiker på och skänker denna terrorstat en krutfabrik! Blir. Så. Trött.