måndag, april 23, 2012

Lydda och George

Ben-Gurion flygplatsen, som förserTel Aviv med resenärer, var tidigare Lydda flygplatsen. Lydda, en större stad i det brittiska mandatet Palestina, utsågs i 1947 års FN-delningsplan som varandes en del liggandes utanför Israel. I juli 1948 invaderades emellertid Lydda, och befolkningen fördrevs, men inte innan israelerna hade avrättat 426 män, kvinnor och barn. Totalt 176 av dem slaktades i stadens största moské. Av de 19.000 personer som brukade kalla Lydda sitt hem fick blott 1.052 stanna.

Attacken på Lydda leddes av Moshe Dayan, som senare skulle bli försvarsminister och utrikesminister. Attacken bevittnades förutom de stridande parterna också av två amerikanska nyhetskorrespondenter. Så Israels band till Lydda/Lod/Ben-Gurion-flygplatsen är lika liten som en annan stad vi hör så mycket om, Sderot. De som sympatiserar med Israel bör veta att Sderot är byggd på mark för en palestinsk by som heter Najd, som rensades av judiska terrorister i maj 1948, strax innan staten Israels utropande. De 600- byborna tvingades fly för sina liv. Dessa 600 individer ägde över 90 procent av marken i Najd. Enligt FN: s resolution 194 har de rätt att återvända hem. Men som vi har kommit att förvänta sig, vägrar Israel att erkänna andras rättigheter, och kommer inte låta dem återvända. Hur som helst, vad är det för dem att återvända till? De 82 hem i Najd som var deras föll senare offer för diverse bulldozrar.

Najd var en av 418 palestinska byar och städer som rensades, dess invånare blev antagligen flyktingar i Gazaområdet och deras familjer lever förmodligen fortfarande lever i dessa eländiga läger. Det ironiska är att några av dem hade kunnat lära sig bemanna raketgevär. Att de som nu bor i Najd har förlagt sina familjer på stulen mark som de tog från sin granne under pistolhot är en onödig konfliktskapande risk att ta.

Men tillbaka till Lydda. Det är nämligen födelseplatsen för St. George. George var född i Lydda och uppvuxen i den kristna tron och är oupplösligt knuten till Lydda. George själv halshöggs vid Nicomedia den 23 april 303 men begravdes i just Lydda. Han blev snart en kultfigur bland soldater runt om i världen. År 494 helgonförklarades George och blev krigarhelgonet nummer ett och en del av den ikonografin. St George kommer att vara av stor betydelse för vårt historiska arv. Det verkar passande att komma ihåg dessa saker när vi idag tänker på St George denna den 23 april.