onsdag, maj 23, 2012

Afghanistan, Libyen och Mali

NATO avslutar nu snart sin missriktade kampanj i Afghanistan och kvar blir Sverige, men även Sverige medger att landet kommer att vara en grogrund för terroristverksamhet även efter 2014. Efter mer än tio år av deprimerande meningslöshet, där våra skattepengar fött knark baroner och centralasiatiska autokrater samt islamister i Pakistan ska avslutas. Not with bang but with a wimper.

Samtidigt har NATO:s bombmattor i Libyen nu skakat om rejält i Mali, tidigare ett land som var ett växande, vackert land känt för stabilitet och Timbuktu. Emellertid är ett kolonialt arv att Mali, liksom många afrikanska länder, är en orolig fusion av olika kulturer. Tuaregfolket i norr utnyttjade kuppen för att förklara sig självständiga, något som dessutom nu lett till att den svarta al-Qaidaflaggan är uppsatt i området och utländsk milis strömmar in, flyktingar ut och hårda sharialagar införs.

Det hela låter nu med en nedstämd genklang av Afghanistanovertyren. Nationalistiska Tuareggrupper kämpar om makt mot islamistiska gäng, medan familjer och klaner bosätta i området duckar eller flyr. Många av soldaterna är dessutom välbeväpnade och tränade efter att ha jobbat för Gaddafi i Libyen.

Det mest tragiska är kanske att tuaregerna historiskt har njutit av livet, musik, sång, lite spirtousa, lite internet, lite spel och allt medan kvinnorna har gått utan Burkadress. Nu anses det att kvinnor ska täcka sig och musik samt internet och TV är plötsligt haram, affärer stängs och plundrare hotas halshuggning. Städer töms och uppskattningsvis har över 300 000 personer flytt. I Timbuktu, en av de mest fantastiska och hemlighetsfulla platser på jorden, har en sufihelgedom förstörts och det finns misstankar om att de legendariska biblioteken, som håller tusentals gamla texter, kan förstöras härnäst.

Sen har vi spridningseffekten. . .inbördeskriget drar in närliggande länder som börjar utkämpa ett krig by proxy med sina minoritetsgrupper. Al-Qaida i Maghreb, tros vara algeriskstödda och det indicier som talar för att även Nigerias Boko Haram kan vara inblandade utöver Nigerias gränser.

Mali är ett stort och strategiskt viktigt land och kommer säkert bli nästa offer för "kriget mot terrorismen". Och precis som inbombandet av Afghanistan, kommer effekterna av NATO-inblandningen i Libyen skapa katastrofer långt utanför bombradiens direkta dödsgräns.