tisdag, maj 29, 2012

Dominoteorin tillbaka?

För att fortsätta på temat ”pengar i sjön” så noterar jag idag att USA har beslutat att ge ytterligare riktade miljarder till att bekämpa terrorismen i Jemen och östra Afrika.

Fienden denna gång är Al-Qaida på den Arabiska Halvön och har ett rykte om sig att vara en av de mest aktiva och farligaste al-Qaida fraktioner verksamma idag. Närheten till Saudiararabien har säkert inget med det att göra. . .nej då . .inte alls. Yemens terrorister har numera även kontakter i Somalia där vi har Al Shabab, som nyligen har bevisat sig ha upprättade relationer med fundamentalisterna i gruppen Boko Haram i Nigeria, som i sin tur jobbar med Malis nya superterrorpakt.

Enligt Hydrans princip så finns nu amerikanska specialförband på marken i Jemen, fokuserade på rådgivning och stöd till jemenitiska styrkor. Tror nog alla vet att USA: s kontraterrorismuppdrag i Jemen kommer att växa i storlek och omfattning under de kommande åren. Sen måste terron stoppas i de andra regionerna. . .dominoteorin all over?

Först fast i Jemen, sen in i Somalia igen, vidare till Nigeria och Mali? Vem vill påminna USA om att det är finnanskris på gång och att pengarna behöv till annat än krig mot stammar i Arabien?