torsdag, maj 24, 2012

Greklands Waterloo
Blir garanterat ett ekonomiskt stormigt juni. Den tyska centralbanken kommer antagligen meddela att den är redo att dumpa Grekland vilket innebär att framtida räddningsaktioner förmodligen inte kommer existera för landet som kallar sig för demokratins vagga. Det innebär alltså att Grekland kommer få slut på pengar någon gång i juni, och dess banksystem kommer ofrånkomligen haverera med en närmast seismologiskt mätbar kraft.

Faller Grekland kommer dessutom hela det Euro:ska områdets institutionella status, ansvarighetskänsla gemte EU, dess fiskala kontrollen samt de nationella kostnadskontrollsmekanismerna att ifrågasättas. Och det lär inte ta slut bara för att "Grexit" ur Euron sker . Europas banker, som redan sitter på biljoner av skulder till Spanien, Portugal, Italien och Irland, ställs inför en våg av förluster om Grekland överger euron. Så systemet är alltså pankt.

Då är frågan om Grekland kommer kunna ordna ett ordnat uttåg? Kommer dagens Greker kunna hålla kaoset borta länge nog? Likt de 300 höll perserna bort vid Thermopyle för att ge landet tid att organisera sitt försvar? Knappast. Grekland är ett land som inte kan implementea skattelagarna de har idag, så hur i hela världen kommer de att i hemlighet kunna komma överens om att trycka nya pengar, kontrollera bankerna, styra kapitalflöden, och tror man att detta kommer gå smidigt?

Många förutspår upplopp, gatuvåld, arbetslöshet, svår fattigdom, extremism och militärkupp. Ja, jag vet nu är jag onödigt nattsvart. Det finns faktiskt hopp. Naturligtvis kan allt gå smidigt, ingen bankkris, inget kaos, inga börsras, inga årtionden av social oro, ingen kollaps euroområdet, inga etniska motsättningar ingen nationalism, ingen vänster eller höger eller religionsfanatism, inga inga revolutioner, ingen depression och allt detta kan undvikas om EU tar sitt förnuft tillfånga och gemensamt och nu planerar en smidig och Tyskledd övergång till en ny nedbantad version av Euroområdet…men kommer verkligen våra politiker kunna svälja prestigen och göra det som är rätt och inte enbart bra för ”freden”?