söndag, maj 27, 2012

NATO:s bombbluff

Förtrycket är tillbaka i Libyen, kejsaren är naken men fy på sig den som nämner något om dagens situation. Det beslutades redan förra året att inga gamla anhängare till Gaddafi skulle få delta i det kommande valet i landet, och visst det kan väl vara en sund lag, men de senaste legala förändringarna har gått för långt. En ny lag som infördes förra månaden har gjort ett brott av att "förhärliga" den förra regeringen och dess ledare, straffet? Livstids fängelse.

Detta skulle alltså kunna inbegripa en flyktig kommentar om hur det var bättre förr under Gaddafi? Troligen. Enligt oberoende bedömare så är lagen skickligt formulerad, lite lagom vag för att vara öppen för tolkning. Detta är en delingrediens i receptet för tillagning av institutionaliserad politisk förföljelse. Detta är realiteten i det nya Libyen: inbördeskrig, bortslösade resurser och en samhällelig kollaps, en plats där lynchning och tortyr är inte bara tillåtet, utan numera är lagligt. (Se lag 38) Inte ens under dårfinken Gaddafi var det lagligt att döda sina motståndare. . .men nu. . .när frihetshjältarna som JAS-poiloterna hjälpte, styr går det bra.

Var det därför vi och NATO bombade Libyen? För att låta nya diktatorer och muslimska fundamentalister ta över? Lät inte så, då men UD har i alla fall ingen kommentar till dessaa nya lagar utan hänvisar till; pågående dialog med den nya regeringen. Tjena.