tisdag, augusti 14, 2012

When will they ever learn?


When will they ever learn. Noterar att nyheterna för några dagar sedan, när jag var närlös i skärgården, meddelat att islamistrebellerna i Syrien fått sig tilldelade amerikanska Stingermissiler via Turkiet, i syfte att skjuta ner syriska regeringsflygplan. Det påminner inte så lite om USA:s, så kallade strategiska beslut, att leverera Stingers till Mujahedingrupperna i Afghanistan för användning mot sovjetiska helikoptrar.  Det är tämligen klargjort att det var några av dessa hundratals Stingers som sannolikt hamnade i händerna på talibanerna och deras allierade efter att de sovjetiska styrkorna lämnade Afghanistan.

Under de senaste månaderna har Saudiarabien och Qatar varit de viktigaste leverantörerna av vapen till islamisterna i Syrien, allt via Turkiet och med AKP:s goda minne. Mönstret överensstämmer med den mångåriga Saudiska politiken att hålla islamisterna långt bort och utanför Saudiarabiens gränser, stötta dem men se till att de utmanar den styrande maffiafamiljen. Långsiktig lärdom av hur fel det kan gå med proxykrig förblir tydligen glömda; allt för att USA och Saudi ska få sina farliga geopolitiska "vinster" mot Iran.

Det som skrämmer mig, om än inte längre förvånar mig, är att Washington åter är i en sådan liten gosig allians med mörka krafter, jag tänker; varför stötta islamister så strax inpå mordet på bin Laden? Varför skapa ny bin Ladens i Levanten? Dårskapernas tyranni från det förflutna spökar vidare. De nuvarande snedstegen kommer sorgligt nog att definiera Syrien under decennier framåt. When will they ever learn?