måndag, september 24, 2012

Ankan är uppstånden!

Uncensored: The Hungry Duck Bar, Moscow 

Hungry Duck har öppnat igen!

Om det fanns en plats i Moskva som förkroppsligade den guldrushiga mentaliten  i den roliga Jeltsineran var det Hungry Duck, en Sodombar som tills den tvingades stänga 1999 sammanförde kretin, profitörer och huliganister med  studenter, nyfikna och utlänningar (eder bloggare var en av dem) samt ryska kvinnor hoppandes å få träffa en utländsk man som, till skillnad från de ryska, inte slog dem och kunde hantera nykterhet i mer än 12 timmar.

Tretton år senare, noterar jag alltså att baren återuppstått; även om inte Ryssland är det Ryssland som fanns på 90-talet med ganglandskottlossningar och kokainförsäljning i baren, så minns nog vissa utlandsstationerade fortfarande det förr-förra årtiondet med visst mått av nostalgi. Självfallet inser jag att man du aldrig kan kan återskapa vad som hände på Ankan på 90-talet, eftersom det var en annan politisk tid. Med Sovjet i färskt minne så hade ingen fått göra Ankiga saker någonsin; så det var uppdämda känsloyttringsbehoven flödade. Då kom de nyrika miljonärerna fortfarande till Ankan i Trabanter och en Volvo nu är det bara glitz och Bentleys, inte heller festar längre studenter och skurkar på samma ställen.

Nostalgi är en farlig åkomma som jag sällan förfaller till, men kommer jag åter till Moskva kan ju ett besök på Ankan vara värt en kväll. . .dess nyvunna ordning och påkläddhet till  trots.