måndag, oktober 29, 2012

Västbanksvalet

Hemma igen. Två veckors semester räcker för att inse att saknaden till Sverige alltid finns där. Bort bra osv. Nåväl, dax för lite tankar kring de Västbank:ska kommunvalen som pågick medan jag var där nere. Kan konstatera att de israeliska kollaboratörer Mahmoud Abbas och Salam Fayyad fixade en fungerande sluten omröstning, men med kringliggande fusk. Palestinierna var valskeptiska med goda skäl därtill.

För första gången sedan 1973 kunde iaf. Hebroniterna rösta i ett kommunval. . .således var de lite lätt trötta på den institutionaliserade Fatahkorruptionen. Men ingen risk att Hamas kandidater skulle få någon ny seger. De bojkottade valet. Det jag bevittnade denna månad garanterade alltså kontinuitet, om än inte den minsta demokratiska förändring.

En av Hebrons kommunvalskandidater uttryckte sig som så att: Vi ser samma människor som styr, och de erbjuder inte något nytt. Väljarna söker oberoende röster. Fatah är allmänt avskydda i Hebron. De slår ner hårt mot politiska utmanare. De hånar de demokratiska idealen. De representerar despotisk myndighet utan folklig förankring. Oberoende kandidater nekas finansiering. Dessa omfattar kandidater som representerar Folkfronten för Palestinas befrielse (PFLP), Demokratiska fronten för Palestinas befrielse (DFLP) och Folkets parti. (Monty Pyton:sk referens kan infogas nu.)


Enligt den palestinska centrala valkommissionen hade Västbanken i detta val över 350 distrikt. Dock kommer 181 av dessa inte ha några val eftersom endast Fatah-kandidater ställer upp där. Den 18 oktober uttryckte det Palestinska Centret för Mänskliga Rättigheter (PCHR) stor oro kring "fortsatta och utbredda" brott mot de mänskliga rättigheterna utförda av Fatah. Fatah förnekade självklart anklagelserna, trots att även Amesty pekat på att Abbas och Fayyad styr med järnhand och Palestina sakta men säkert förlorar den lilla frihet de kan tänkas ha.  

Solglasprydda säkerhetsstyrkor kontrollerar de medborgerliga rättigheternas omfattning. Israeliska diktat prioriteras på bekostnad av demokratiska friheter och legitim styrning av Västbanken. Palestinierna förtjänar bättre än å vara fast mellan Israel och mängder av korrupt Fatahfolk. Valdeltagandet på strax över 50 % var en liten protest, men inte mer.

Decennier av dubbelockupation har gjort Palestinas invånare till icke-personer. Effektivt har de nekats alla rättigheter, och värst är inte Israel utan de egna förtryckarna inom Fatah.