fredag, november 02, 2012

It's the klimat stupid.Eskimåer i Alaska har numera sett smältande permafrost och anländande rödhakar, en fågelart som eskimåernas språk inte ens har ett ord för, samtidigt som Obama och Romney har varit fast beslutna att inte diskutera klimatförändringar. Sen slog Sandy till med en kraft som bara en kvinna kan; och väljarna började bry sig mer, då de insåg att de redan fått börja betala på de kostnader som ett förändrat klimat, genom ökad frekvens av extrema väderhändelser, kommer ge.

Orkaner bildas när havet är varmt, värmen blir de förödande vindarnas bränsle, och föga förvånande så satte vattnen utanför USA:s östkust rekord i höga temperatur den gångna sommaren. Dels naturlig variation och dels mänskligt påskyndade klimatförändringar. Sandy dessutom tydligen särskilt destruktiv eftersom hon var förhindrad att flytta sig tillbaka ut till havs av ett sk. ”blockerande mönster” i samband med den förändrade jetströmmen; allt enligt en nyligen genomförd studie som antydde att smältande havsisen i Arktis kan leda till just en sådan blockering.

Allt detta medan antalet artiklar om klimatförändringar föll med 41 procent från 2009 till 2011, enligt DailyClimate.org. Vore tacksamt om USA kunde börja investera i renare energi, införa en koldioxidskatt slå tillbaka lite mot utsläppen av växthusgaser, och framför allt hur ställer vi om hela samhällen?

Det som verkligen gör mig trött är hur Mormon Romney inte för en sekund vill vänta tills han ser mer påtagliga bevis för iranska kärnvapen innan han bombar, eller hur han utan tvivel tror på att Jesus kom till USA, samtidigt som han ställd inför bevisbart begynnande klimatkaos påvisar primitiv passivitet.
Vi har de politiker vi förtjänar.