onsdag, november 21, 2012

Krigets valkampanj


Det är nästan omöjligt att helt och allt veta vad som verkligen händer i Gaza just nu då ingen media kan anses rapportera den så kallade sanningen. Jag förlitar mig istället på information från de många och olika källor, försöker skapa mig en bred bild. . . även baserat på det jag redan vet om regionen. Kan iaf. konstatera att Hamas ligger bakom några av de senaste raketattackerna mot olika platser i det ockuperade Palestina och Israel, men frågan kvarstår vilka ligger bakom att trigga fram Hamas initiala reaktion?

Anledningen till att frågan ställs är inte fullt så bisarrt som det först verkar för en oinvigd läsare; känner du till regionens historia är den ganska enkel: en första attack från Hamas, fast i Gazas lägerlandskap, mot en av jordens mest hänsynslösa, och mäktigaste arméer är liktydigt med att begå politiskt självmord. Även om nu självmord är en ganska vämjeligt vanlig taktik bland vissa av desperata palestinier, så är det inte en vanlig taktik att Hamas bjuder in till attacker mot tusentals försvarslösa familjer. Så varför göra det nu? I den nästan totala avsaknaden av tillförlitlig information finns en mycket förbryllande ingrediens; tidpunkten för kriget.

Det verkar som denna attack var inte någon snabbt påkommen impuls. Vissa rapporter tyder på att ett ganska stort antal raketer har avfyrats av olika grupper i Gaza och sådana dyrbara vapen som de nya raketerna utgör skulle knappast kunna ha använts av någon liten lokal grupp; särskilt i sådana volymer. Detta måste alltså ha varit en planerad operation, och planerade operationer kräver timing. Varför skulle detta krig inledas bara några dagar efter det amerikanska presidentvalet? Om du skulle begå kollektivt självmord för en politisk orsak och ville säkerställa maximal publicitet, och det är garanterat precis det du vill, varför göra det på lämpligaste tidpunkten för en amerikansk president? Varför inte göra det en vecka eller två innan valet när frågan skulle säkert stå i centrum för världens medier? Varför varnade säkerhetschefen på Israels Stockholmsambassad sina svenska vänner att resa ner till Tel Aviv en hel vecka innan oroligheterna började och inget fanns som tydde på oroligheter? Och varför skrev Israelisk media om kaoset på Ben Gurions departure-avdelning en vecka innan det första flygande varma stålet började utbytas? Varför mördades al-Jabari nu? (Mannen var som bekant Israels go-to guy i Gaza under fem år innan mordet.) Enkelt. Israel går till val i januari. Således framträder Bibis politiska lyskraft nu i sitt fulla action-läge. Kampanjmotto: Låt oss döda terrorister. Med krigsspänningen uppdukad, drunknar snabbt den israeliska politiska mittenrösten som avviker från krig och säkerhet. Israel starar alltid krig innan val. Så även nu. 

Det senaste potentiella folkmordet alltså fortgå i någon vecka till. Hamas är pressat att visa att de kan slå tillbaka. Men ur ett tydligt perspektiv förefaller det mig att den påstådda Hamasattacken gynnar Israel betydligt mer än det kan kunna gynna folket i Gaza. . .