måndag, november 12, 2012

Politiska hjärnspöken


Det är förunderligt vilka frågor som vi inom politiken lägger ner vår tid på. Istället för att försöka tänka långsiktigt och förändra livsstil och oljeberoende har vi i Västvärlden utkämpat två lönlösa långvariga krig.

Dels kriget mot recession och nolltillväxt. Vi har spenderat biljoner på att rädda banker och finanshus undan sin växtvärk. Detta kan dessutom bara ske så länge vi expanderar vårt letade efter världens sista råvaror som tillåter oss konsumera mer.

Dels kriget mot terrorn. Biljoner har använts till att bekämpa hotet: Terror. . .detta samtidigt som vi i Väst sen 2001 bara upplevt 251 terroristrelaterade dödsfall. Fler har alltså dött i Väst till följd av klimatförändringarna. . .räknar vi resten av världen är antalet döda på grund av kriget mot terrorn kombinerat med klimatförändringar. . .ohemult höga. Alltså har politiken i mer än ett decennium fokuserat på fel frågor. Det största hotet mot vår existens är inte bristen på ekonomisk tillväxt, eller al-Qaida; det är jordens revangelusta.