torsdag, november 22, 2012

Returned to a calm, tranquil sense of imminent violence


Så var vapenvila uppnådd. Ett avtal påskrivet. Israel vann inget, snarare är det en fråga om vad Israel och USA förlorade i detta krig om man läser fredsavtalet;
1. Hamas och Israel förhandlar nu direkt och officiellt med varandra.

2. Hamas har gjort framsteg. Så långt tillbaka som 2008, har de erbjudit Israel ett slut på raketattackerna i utbyte mot att Israel häver blockaden. Hamas utlyste vapenvila medan Israel aldrig lyfte blockaden enligt avtal.

3. Israel har gått med på att avsluta lönnmörda Hamasfolk. Detta, i kombination med hävd blockad, blockaden, har Hamas krävt sedan Israel placerade Gaza under belägring.

4. Vid det här laget vet vi inte hur mycket av blockaden kommer att bli kvar. Men som garant för avtalet står president Morsi som sannolikt kommer insistera på kraftfulla åtgärder.

5. Alla attacker mot Israel från Gaza kommer upphöra. Hamas har upprepade gånger erbjudit detta till Israel i utbyte, enligt ovan.

6.USA har närmast direkt, mer än indirekt, gett en legitimitet till Morsis regeringen och därmed i förlängningen av tokskäggen i det muslimska brödraskapet. Hamas, officiellt en terrororganisation,  har också fått legitimitet som officiell part i avtalet.

7. Netanyahu vann absolut ingenting. Folk i södra Israel har noterat hur Hamas är kvar och hur Israel inte lyckades försvara Sderot. Han har därmed misslyckats fullständigt.

8. Clinton har åter för in USA på banan. Detta kan innebära ett återupptagande av fredsprocessen, en idé som ger Netanyahus kalla kårar.

Summa summarum.  Hamas, president Morsi och det Muslimska brödraskapet (skrämmande tanke!) går framåt. De stora förlorarna var Netanyahu, Barak och de oskyldiga civila i Gaza som dödades. Ingenting kan bortförklara förlusten av oskyldiga, särskilt barn, men det skulle vara ännu värre om angriparen hade uppnått sitt mål. Nu är Netanyahu och Hamas bara små krigsförbrytare, Netanyahu därtill en misslyckad sådan.  Jag kan bara hoppas att vapenvilan håller och att, som det nu verkar, president Obama faktiskt kommer ihåg vem och vad Netanyahu är. . .en hök.