måndag, december 17, 2012

Dumhet, galenskap och massförstörelsevapen

Varit tyst ett tag nu om Iran och iranska kärnvapen, men oroa er inte panikskriken återkommer snart. Om inte förr så vid sluttakterna till Israels parlamentsvals-overtyr. Varje valvinnare behöver en trovärdig fiende. Sen att hotet om en iransk attack inte är så troligt är en helt annan femma. Ser man historiskt på hur galna diktatorer agerar så hamnar ju alltid Adolf Hitler överst. Det många ofta glömmer är att Hitler hade det näst bästa massförstörelsevapnet tillhands; nämligen kraftfulla lager av tre olika, mycket dödsbringande nervgaser; och därtill olika leveransvapen som lätt hade kunnat landat anständiga mängder gas i både London samt en rad andra militära och civila mål.

Men, och det är ett stort och viktigt men; Hitler använde dem aldrig, även när Wehrmachts sista soldathoper slogs mot de ryska trupperna i en förort till Berlin och Hitlers egen död stirrade honom i ansiktet kom ingen gas flygande. Varför? Eftersom Hitler visste att de allierade också hade gasvapen och han kunde räkna ut att de skulle med att hämnas in natura. Eventuella militära fördelar med att gasa framryckande ryssar, bleknade i förhållande till den militära effekten av de allierades motattacker mot te.x de tyska arméerna på östfronten, eller Berlin. Det vill säga, liksom de flesta galna diktatorer, inklusive dagens Iranska skäggmullor, kan Hitler ha varit spritt språngande ond, men han var inte dum.

 Ergo, skäggtomtarna i Tehran kommer inte förstöra världen med ett kärnvapen, men de kan lätt stänga ner världshandeln om de attackeras i sk. förebyggande syfte. Just a thought.