fredag, december 14, 2012

Vad händer i Hebron?

Vad hände egentligen i Hebron, och vad kommer att hända med tanke på hur spända alla är? Det som kommer att hända är lättare att svara på. Dagens fredagsprotester kommer urarta och övergå från fredliga till våldsamma på ett ögonblick. Fatah är svagt i staden och deras polis kommer inte att stoppa palestinska missnöjesyttringar, lite det som hände inför den andra intifadan. Det som hände är emellertid lite svårare att få grepp om, men givet det jag vet efter mina månader i Hebron så kan jag nog sätta samman en kvalificerad gissning i alla fall. Här är vad som har rapporterats om händelserna: Först var de israeliska medierna snabba med att meddela att gränspolisen, eller om man så vill ockupationspolisen då närmaste internationella gräns till Herbon ligger över 8 mil bort, hade omintetgjort en "terroristattack".

Den israeliska historien utvecklas senare något genom att det presenteras som om Mohammad kastade sig på den beväpnade polisen och drog en leksakspistol som han satte mot polisens tidning, sedan kom uttalandet från kvinnan som sköt honom att han först vägrat visa sitt ID sen drog vapen, sen blev historien att han inte drog vapen innan han redan brottat ner polisen. . .och kostigt nog så kan IDF inte producera de övervakningsfilmer som filmade den checkpoint:en. . .slump? Tveksamt. Ambulanspersonal samt butiksägare i närheten som försökte hjälpa såg ingen pistol, den dök upp i en IDF film först 20 minuter senare. En av de berörda butiksägarna är en äldre man jag känner och sätter hög tilltro till.

Således; Israelerna vill att vi ska tro att de agerade i självförsvar. Men varför skulle en ung palestinsk pojke, bara alltför bekant med den israeliska ockupationen och dess brutalitet, kasta sig på en israelisk gränspolis och hota skjuta honom med en leksakspistol?  Detta innebär assisterat självmord, vilket knappast stämmer med de förhoppningar och drömmar Mohammad talade om i under firandet av sin födelsedag bara några timmar tidigare.

Vilken meritlista har då den israeliska gränspolisen?  En video släpptes i somras som visar hur de greppar tag i ett palestinskt barn och sparkar runt honom. En annan film visar på ytterligare brutalitet, även det i år. Jag själv har lite bilder på IDF och gränspolisens omotiverade hårdhandskar. De unga männen och kvinnorna i polisstyrkan är tyvärr militär andrasortering som inte passade in i IDF och tvingas spendera två till tre år i avlägsna avkrokar vaktandes vardagsliv, med en uppgift som främst är att skydda ett minimalt antal extremistiska israeliska kolonisatörer som lever illegalt djupt inne på det ockuperade palestinska territoriet bland hundratusentals palestinier i nu omnämnda Al-Khalil.

Så vad kan ha hänt? De israeliska soldaterna dödade Mohammad genom att skjuta honom flera gånger på nära håll. Detta kan ha hänt i samband med en konfrontation där soldaterna bryskt krävde identifiering och inte åtlyddes snabbt nog. Med tanke på vad som presenterats om Israels gränspolis och brutaliteten med vilken de behandlar palestinierna, och med tanke på vad vi vet om den unge Mohammad, är det mycket mer troligt att anta; En skjutglad ung gränspoliskvinna var för snabb med avtryckaren mot en palestinsk pojke, än att tro en pojke som Muhammed valde att i huvudsak slänga bort sitt liv genom assisterat självmord.