onsdag, januari 23, 2013

Mali och Saudiarabien


Mali. . .åter slår vi i oss Väst för bröstet, vi bombar de onda och elaka. Samma visa, samma refräng, samma tveksamma argumentation.  Inte minst för att en kort genomgång av Frankrikes koloniala förflutna visar att dess arv i Nordafrika i det närmsta utgör en statsterrorismens egen handbok. Need I say Algeriet. Om vi i Väst nu verkligen var bekymrade över förstörelsen av gamla historiska arv i Mali, eller amputationer och avrättningar enligt Sharia så finns det ett Alexanderhugg och ta till som skulle få maliska och andra islamistrebeller på fall direkt. . . och det är att isolera terroristpåhejarna i Saudiarabien.

Saudiarabien är de som bygger de maliska rebellernas ekonomiska bas och eldar på deras ideologiska iver. Med kungshuset Saud väljer Västvärlden istället att ha en mycket bra relation till. Västerländska ledare ses ofta krama och kyssa de saudiska ledarna, njuta av den saudiska statens gästfrihet; samtidigt som vi aldrig nämner förstörelsen av kulturarvet, behandling av utländska arbetstagare, avrättningar, amputationer och behandling av kvinnor. Våra ledare är för upptagna med att sälja vapen till Saudiarabien istället för att isolera dem för sitt vidriga beteende.

Så om kampen mot den terrorn i Mali inte är säkerhet, varför slås? Svaret är som alltid enkelt; resurser. Mali är ohyggligt rikt på resurser, men mest uran och guld. Det är ett afrikanskt rike som historiskt har varit känt för sina guldreserver och olja samt uran. Hade rebellerna uttryckte sin kärlek till Väst och lovat öppna Malis marknad för utländska företag skulle vi inte ha hört ett enda indignerat ord från Frankrike, Storbritannien eller någon annan. . .men nu har alla bråttom att bekämpa terroristerna i Mali. Frankrike vill nog mest trygga sin energiförsörjning, det får inte finnas någon störning i flödet av uran till landets många kärnreaktorer. Rebellerna är helt enkelt usla affärspartner och behöver bytas ut.

Amerika hade ju som bekant inga problem att flyga över talibanerna till USA när de trodde att de kunde vinna över dem med erbjudanden kring gasledningar genom Afghanistan innan 2001. Ideologi är inte ett problem för Väst och blir bara ett problem om någon utmanar eller står upp mot hegemonin. Den dagen kungahuset Saud te.x vägrar sälja sin olja kommer snabbt upprörda röster om hur förtryckande de elaka Saudierna är. . .innan dess. . .not so much.