torsdag, februari 14, 2013

Saudiska elefanten


Demokratiprocesserna i Mellanöstern fortsätter och i gårdagens utrikesdebatt i riksdagen krävdes det ofta att Väst måste ingripa i Syrien. Det resonemang jag saknade var varför vi inte ska stödja rättighetskampen hos shiamuslimer i de rikaste oljeprovinserna i Saudiarabien?

Shiamuslimerna i den delen av Arabien kontrolleras ju trots allt av superfanatiska Sunnimuslimer. Bedrägeriet som upprätthålls här är att det är det shiitiska Iran som är centrum för terrorism, trots att det Sunnimonarkin Saudi som gav upphov till al-Qaida. Inte nog med att 15 av de 19 kaparna den 9/11 kommer från Saudiarabien, men Saudiarabien och Förenade Arabemiraten, tillsammans med Pakistan, var de enda länder som diplomatiskt erkände talibanregimen som hyste al-Qaida. Återigen är det lämpligt att bortse från det faktum att Iran, vilket även var fallet med Saddams Irak, är mer fritt än Saudi och framförallt inte är den största finansiären av terrorism i världen. . .
.
Hur länge kan våra utrikespolitiker i riksdagen ignorera elefanten i rummet? Vi i Sverige borde åtminstone inte spä på hyckleriet genom att fortsätta sälja stora mängder vapen och ge annat stöd till Saudiarabien och dess grannlandstyrannier.