tisdag, april 02, 2013

Den gamla stammen

Såg idag att min lärarinna från grundskoletiden gått bort 92 år gammal. Det var en kvinna som formade mycket av det som är jag idag och som på något sätt förblivit en symbol för vad en bra lärare ska vara; en inspiratör och ledare som gör allt för att forma sina elever. Det paradoxala är att jag inte alls minns henne som trevlig eller rolig eller snäll i ordets mer avslappnade betydelse.

Nej, min Ms Rech var motsatsen till gemyt. Barsk, bestämd och bombastisk. . .hon styrde i ett disciplinerat klassrum där hon hela tiden krävde det mesta och det bästa av samtliga sina elever, jag minns henne rappa till mig över knogarna mer än en gång när jag slarvade med min handstil, särskilt med mina d och t; men å andra sidan fanns hennes kärlek, stöttande ord och eviga uppföljning av gjorda framsteg också alltid där. Hon var något av en lärarinnornas gubben Kulneff.

Det vore överdrivet att säga att hon förändrade mitt liv eftersom jag haft turen att ha kunniga och intresserade föräldrar som hela tiden hållit mig motiverad, men jag kan inte annat än att säga att hon var formade delar av mig och hon förblir ett varmt minne in mitt hjärta. . .trots knogsmisket och utskällningarna när jag missade komma in i tid från rasterna. They don´t make the teachers som they brukade.