fredag, juli 26, 2013

Resistance

Ännu en bok avslutad. Denna gång var det Resistance av Owen Sheers. En mycket välskriven och noggrant redigerad bok där författarens poesibakgrund skinner igenom i texten, som är överhövan suggestiv i sin beskrivning av den walesiska dal där denna bok utspelas samt den beskrivna attityden hos de kvinnor som bor där. 

Perspektivet ges av Sarah och Maggie, två fruar som lämnas kvar kvar när deras män ger sig av för att bilda en motståndsgrupp under en tänkt tysk invasion av England, samt kapten Albrecht Wolfram, en tysk officer som skickas till dalen på ett hemligt uppdrag. Varje karaktär kämpar på sitt sätt för att komma till rätta med kriget.


Sheers uppenbarligen studerat perioden i detalj och hans alternativhistoria där D-Dagen misslyckas, ryssarna förlorar Stalingrad och amerikanerna dra sig ur det europeiska kriget för att fokusera på den japanska faran är både trovärdig och intressant. En bra grepp är att Sheers aldrig riktigt beslutar sig för vad som händer med de jordbrukare som lämnar sina fruar. Jag förstår genom antydningar deras öde men Sheers sätter härmed läsaren i samma position som de hustrur, en bra framkallad känsla av frustration i denna ovishet. En mer negativ frustration är hur han drar ihop Albrecht och Sarah mot slutet av boken, lite för långt bort för att vara riktigt trovärdigt. Boken är en behaglig och bra litterär bagatell, ett komplement till den alternativa historiegenren med stark emfas på tid och arketyper, men jag misstänker att läsare som söker en mer spännande, fartfylld läsning kommer att bli besvikna.

Nu väntar mig emellertid filmen: