söndag, augusti 11, 2013

Various Pets Alive and Dead

Trots titeln, finns faktiskt väldigt få djur levande eller döda i Various Pets Alive and Dead, men det gör för en charmant titel och ett vackert omslag. De husdjur som finns med i historien är däremot bara hamster å kanin. Inte samma hamster märk väl, men ett antal olika hamstrar. Hamstern, som husdjur, i sin lilla bur, som människan hanterar styvmoderligt, går evigt runt, runt i all oändlighet och i evig kraftfullhet på sitt lilla hjul, är ett mycket metaforisk sätt att se på hur vardagen förblir. Hur många människor tillbringar inte sina liv i just denna typ av situation? Detta är också det centrala temat i berättelsen. Från och med att de väldigt idealistiska, unga och energiska Marcus och Doro långt tillbaka på 1960-talet letar efter ett nytt sätt att leva ett meningsfullt liv. Med sig får de några få andra och skapar en liten radikalkommun i närheten av Doncaster, delar allt, bokstavligen allt, tills kommunen imploderar cirka 20 plus år senare. Det är då 2008. Marcus och Doro har tre barn som självfallet inte vill ha något alls att göra med politik eller sin barndom.

Marina Lewycka beskriver på ett enastående sätt hur barn som spenderat mycket av din barndom med att äta linser, göra sysslor och dela på allt vill blir Danderydsmoderater i sin syn på mitt å ditt. Dottern Clara om är långt bort från den sorglösa hippietillvaro som lågstadielärare, försöker åstadkomma ordning och stabilitet till sina små ligistelever, Serge, en briljant matematiker som egentligen skulle varit på Cambridge och doktorerat har sugits in virvelvinden runt Londons finansmarknader; naturligtvis vet hans föräldrar inget om det och så lillasyster Oolie-Anna, som har Downs syndrom, och är desperat i sina behov av att hävda sin egen självständighet och leva på sina egna villkor.

Föräldrarna Marcus och Doro har aldrig gift sig. Men boken inleds med att de av någon anledning en dag bestämmer sig för att just gifta sig. Och detta leder till att varje familjemedlem har att komma till rätta med vissa saker som hände i det förflutna. Romanen fokuserar på Serge, om hur hans omsorgsfullt konstruerad fasad småningom rasar; självfallet tillsammans med hela den finansiella sektorn. Boken är underhållande, lättläst och besitter en bra intrig, karaktärerna är väldigt, väldigt mänsklig, liksom förhållandet mellan dem. Grundligt njutbar läsning.